Sjakkspalten i Varingen 5. mai 2017Erik ofrer begge tårnene.

Å lykkes med et offer gir oss sjakkspillere en spesiell glede. Vi husker det fantastiske dronning-offeret til Magnus Carlsen i siste parti i VM-matchen, som ble vist i Varingen 11. januar i år. Men å ofre begge tårnene er noe som forekommer veldig sjelden.I dagens parti spiller Erik mot en motstander fra Nederland. Det står materielt likt. Men hvit har akkurat slått Eriks bonde på g7, og truer å ta Eriks tårn på h8 med sjakk, og deretter tårnet på a8. Det ser skummelt ut, et naturlig forsvarstrekk er Th8-f8. Men Erik har sett lenger: 17. ... Sd5-f4!! 18. Dg7xTh8+ Ke8-e7 19. Dh8xTa8. Erik har ofret begge tårnene! Og følger på med: ... Sf4xLe2+ 20. Kg1-h2 Dc3xLf3 21. Da8xBb7+ Ke7-f6 Nå har ikke hvit flere sjakker, og må prøve å dekke matten på g2. Men det går ikke: 22. Tf1-g1 Df3xBf2+ og svart ga opp. Han blir matt i neste trekk.

Ellers blir det full fart i Nittedals-sjakken lørdag 6. mai. Da arrangerer Nittedal Sjakklubb en barnesjakkturnering i Kulturhuset Flammen. Det er allerede over 30 påmeldte.

Hugo Parr

Epost: famparr(at)online.no hvis du har kommentarer. På hjemmesiden til Nittedal Sjakklubb finner du alle de tidligere sjakkspaltene fra Varingen: www.nittedalsjakk.priv.no/