Sjakkspalten i Varingen 28. april 2006Håkon tar to trekk - og vekk me'n!

Håkon Øksnevad (89-modell) er en av de beste unge spillerne i Nittedal. Han har vært Akershusmester flere ganger, både individuelt og på laget til Rotnes skole. Håkon liker helst at det går fort unna, og er kanskje aller best i lynsjakk, når han bare har noen få minutter på hele partiet. Dessverre (for sjakken) er nok fotballen enda mer attraktiv for tiden. Håkon spiller i junior-klassen for Gjelleråsen IF.
I diagrammet ser vi Håkon i NM for Ungdom 2001, da var han bare 12 år gammel. Håkon har tatt en bonde på h7, og dronningen hans kontrollerer den lange diagonalen inn i svarts kongestilling. Den svarte kongen har det tydeligvis vondt og vanskelig, men hvordan setter Håkon kroken på døra?


I skøytesporten i gamle dager var resepten for å knekke motstanderen: to indre, og vekk me'n! Håkons vri på dette er: to trekk, og vekk me'n! 26. Sh7-f6+! En guffen sjakk. Svart kan ikke gå verken til g7 eller h8, for da går springeren til e8 med dobbeltsjakk, og så ryker dronningen på c7 etterpå. Derfor har den svarte kongen bare ett sted å gå: 26...... Kg8-f8. Men så er det slutt likevel: 27. Sf6-d5! Svart kan ikke slå springeren, for da setter Håkon matt i ett trekk på h8 med dronningen. Svart måtte forsvare seg mot denne trusselen, dermed kunne Håkon forsyne seg med den svarte dronningen i neste trekk, og vant partiet lett.


Hugo Parr
Epost: famparr@online.no hvis du har kommentarer.
Prøv også hjemmesiden til Nittedal Sjakklubb, http://www.nittedalsjakk.priv.no/