Sjakkspalten i Varingen 9. desember 2005Bjørnar setter matt i to.

Bjørnar Skog Riley (14) er en rutinert sjakkspiller. Sammen med tre kamerater fra Rotnes ble han Akershusmester for skolelag i 2003, og fikk dermed være med i NM for skolelag på Lillehammer samme år. Der endte laget på en 11. plass av 35 lag. Bjørnar er en meget aktiv herre som også er opptatt av friidrett og fotball.
Overbelastning er ikke bare farlig for lastebiler, men også for sjakkspillere! I sjakken sier vi at en brikke er overbelastet når den må dekke to eller flere uavhengige trusler på én gang. Da blir fort partiet avgjort med en fiks kombinasjon. I diagrammet, som er hentet fra Barnas Grand Prix i Bærum 2002, står Bjørnar veldig godt som hvit. Materielt er det nokså likt. Men Bjørnar har et knusende angrep mot den svarte kongen. Den hvite løperen på h4 spiller en viktig rolle: den skjærer som en kniv i diagonalen ned mot den svarte kongen. Bjørnar har flere måter å vinne på. Kan dere se hvordan han setter matt i to trekk?


Joda, den svarte springeren på c6 er overbelastet! Den dekker både b8 og d8. Dersom den ikke sto der, ville tårnet kunne gå til b8 med matt. Eller dronningen kunne gå til d8 og sette matt der, siden den hvite løperen gir dekning for dronningen. Som sagt, så gjort: 29. Tb7 - b8+! Sc6 x b8. 30. Db6 - d8 sjakkmatt!
Bjørnar kunne også valgt en annen matt i to trekk som er nesten like elegant. Den bygger på at tårnet på b7 egentlig bare er i veien: hvis det blir borte kan dronningen sette matt på b7! Altså vekk med tårnet: 29. Tb7 - c7+ Se8 x c7 30. Db6 - b7 sjakkmatt!

Hugo Parr
Epost: famparr@online.no hvis du har kommentarer.
Prøv også hjemmesiden til Nittedal Sjakklubb, http://www.nittedalsjakk.priv.no/