Sjakkspalten i Varingen 18. november 2005Motstanderen til Magnus har ikke luftet.

Magnus Digernes (28) har spilt turneringssjakk i 15 år. Han var med i den ungdomsgjengen som fram mot 1995 gjorde Nittedal til en liten stormakt i ungdomssjakken. Han var med da Bjertnes vgs i to år på rad fikk representere Norge i det nordiske sjakkmesterskapet for videregående skoler. De bet godt fra seg både i Danmark 1994 og året etter på Gausdal i Norge, men helt til topps gikk de ikke. Magnus er en typisk posisjonsspiller som strammer skruestikken langsomt og metodisk på motstanderen, og så setter inn nådestøtet når tiden er moden. Han vant sitt parti den 6. november da vi åpnet årets Østlandsserie med bortekamp mot Lillehammer II. Vi andre på laget klarte ikke brasene like bra, så Nittedal tapte kampen knepent.
I diagrammet fra NM i 92 har Magnus en overlegen stilling. Hvit står trangt og vondt, og sperrer for seg selv. Tårnet på a1 står fortsatt på parkeringsplassen. Og verst av alt: hvit har ikke "luftet". Å lufte betyr å flytte fram en av bøndene foran kongen, slik at kongen har et sted å flykte hvis motstanderen sjakker med tårn eller dronning nede på grunnlinja. Hvits siste trekk var 19. Dd2 - e3, i håp om å bytte dronningene. Hvordan utnytter Magnus alle svakhetene?


Jo, han trekker vekk dronningen, men ikke hvor som helst: 19....De5 - h5!. Auda, den hvite dronningen er truet av tårnet, og bakenfor lurer matten nede på grunnlinjen. Hvit prøver 20. De3 - d2, som er det eneste trekket som dekker feltet e1. Så kommer nådestøtet: 20.... Te8 - e2! Tårnet truer dronningen, og hvis dronningen flykter, setter tårnet matt på grunnlinjen. Svart gispet etter luft, og ga opp.

Hugo Parr
Epost: famparr@online.no hvis du har kommentarer.
Prøv også hjemmesiden til Nittedal Sjakklubb, http://www.nittedalsjakk.priv.no/