Sjakkspalten i Varingen 4. november 2005Viktor tar en avdekker.

Å ta en avdekker er en kjent og fiffig teknikk i sjakk. Det betyr å flytte en av dine egne brikker som står i veien, slik at en annen av dine brikker får fri bane, gjerne et tårn eller en løper. De farligste avdekkerne er de som skaper en dobbelt trussel, som ikke motstanderen klarer å dekke opp samtidig.
Viktor W. Mathisen ble Akershusmester i gruppen under 10 år i oktober. (Se reportasje i Varingen 26. oktober). Unge Viktor forstår tydeligvis hva en avdekker er. Diagrammet er fra mesterskapet, som fant sted i Setskog. I diagramstillingen har Viktor allerede sikret seg en stor fordel. Han har klart å slå inn på f7 med dronningen, og senere på f8, og jaget den svarte kongen ut på brettet. Han har også skaffet seg en materiell fordel. Svarts siste trekk var 12...Ta8 - b8. Nå truer svart bonden på b2, og det kunne jo bli ubehagelig. Men trekket er likevel en fryktelig "bukk", som er sjakk-sjargong for "feil". Ser du hvorfor?


Joda, den hvite løperen på f4 peker jo mot b8, men bonden på e5 er i veien. Altså kommer avdekkeren: 13. Be5 - e6+! . Kongen er i sjakk, og må slå: ...Kd7 x e6. Dermed kan Viktor rolig innkassere et helt tårn: 14. Lf4 x b8. Etter dette vant Viktor partiet greit.

Hugo Parr
Epost: famparr@online.no hvis du har kommentarer.
Prøv også hjemmesiden til Nittedal Sjakklubb, http://www.nittedalsjakk.priv.no/