Sjakkspalten i Varingen 28. oktober 2005Erik syr en epålett.

Erik Parr (29) har vært Nittedals sterkeste spiller de siste 10 årene. Som 15-åring ble han Norgesmester i Kadettklassen i 1992. To år senere vant han eldste klasse i NM for Ungdom. I 1997 vant han Mesterklassen (nest høyeste klasse) i NM, og fikk dermed spille i Eliteklassen året etter. Da ble det dårlig med poeng. Nå prioriterer Erik kjærligheten og jobben. Men han er fortsatt livsfarlig å møte for en hvilken som helst mesterspiller.
Noen matter er mer elegante enn andre. Epålett kommer av fransk épaule, skulder, og betyr skulderklaff. En konge som er i sjakk, kan rømme til 8 ulike felt rundt seg. Epålettmatt er en matt med den angripende dronningen, som dekker 6 av disse feltene. Når de to siste feltene, "skulderfeltene", er blokkert av kongens egne venner, er det matt, epålettmatt! På Gausdal i 1995 møtte Erik den svenske mesterspilleren Per Johansson. Erik har fått opp et forrykende angrep i diagrammet. Men hvordan skal han sette kronen på verket? Han kan riktignok slå den svarte dronningen på e7. Man da tar svart bare tilbake Eriks dronning på h8. Og prøver Erik å sjakke med tårnet på h6, vil kongen bare gå fram og tilbake mellom f7 og g6.

Slik syr Erik epåletten på svensken: 28. Th7 - g7 +! Svart må slå: ...De7 x g7. 29. Dh8 - h5 epålettmatt! Dette fortjener et eget lite diagram som viser selve matten. Vi ser at den svarte dronningen på g7 og bonden på f6 blokkerer de to fluktfeltene. Matten ville vært enda "renere" uten den svarte bonden på f5.Hugo Parr
Epost: famparr@online.no hvis du har kommentarer.
Prøv også hjemmesiden til Nittedal Sjakklubb, http://www.nittedalsjakk.priv.no/