Nyheter 2013


Velkommen til sjakkåret 2014! 29.12.2013

Sjakklubben starter opp igjen etter juleferien tirsdag 7. januar. Gamle og nye spillere på alle nivåer er velkomne! Møt opp en tirsdag kveld og se om dette er noe for deg! Se lenken Klubbinformasjon til venstre for informasjon om spillested, tid etc.

Siste klubbkveld før jul med julelyn etc. 22.12.2013

Tirsdag 17. desember var siste klubbkveld før jul. Den ble som vanlig arrangert som en kombinasjon av forskjellige premieutdelinger og en julelyn - i tillegg til at det var gløgg og pepperkaker.

Nå var det ikke så veldig mange premier som ble delt ut, fordi høstens hurtigsjakkturnering ennå ikke er helt ferdig. Det gjenstår noen få kamper som vil ha avgjørende utfall på rekkefølgen i toppen, og disse vil bli spilt i januar. Men i hvert fall fikk Dag Einar premie som ungdomsmester i lynsjakkserien. (Viktor, som vant serien, var ikke til stede.)

Videre fikk John-Elijah Bussinger klubbens "ratingpremie", en bok som blir delt ut til spillere som har kommet inn på ratinglistene for første gang. Magnus Sæthre skulle også fått en ratingpremie, men han var ikke til stede og får ha premien til gode.

Det var såpass mange til stede at det ikke ville vært tid til å arrangere en alle-mot-alle-julelyn, så dette ble delt inn i en voksen- og en ungdomsgruppe. Ungdomsgruppen ble klart vunnet av Dag Einar med 5 strake seiere, fulgt av Thomas, Christopher, John-Elijah, Gard og Anders.

Voksengruppen var jevnere. Der endte Svein Arne og Arild opp med 4 poeng av 5 mulige, mens Henrik og Rune kom på 3. Omkampen om førsteplassen mellom Svein Arne og Arild ble vunnet av Arild.

God jul, og vel møtt i januar!

Høstens lynsjakkserie: Seier til Viktor, Dag Einar ungdomsmester 22.12.2013

Lynsjakkserien, som egentlig gikk over 6 tirsdager, trakk ut litt fordi det var så mange med en av gangene at det ikke lot seg å arrangere den delturneringen samme kveld. Men serien ble etterhvert fullført, og sluttresultatet ble at Viktor vant med 23 poeng fulgt av Arild på 22 og Svein Arne på 20. Hele 17 spillere var med, men mange av deltagerne spilte adskillig færre delturneringer enn 6. F. eks. spilte Svein Arne bare to turneringer, og det er temmelig sannsynlig at han ville endt opp med flere poeng hvis han ikke hadde vært så mye ute og reist i høst.

På de nærmeste plassene bak disse tre fulgte Dag Einar, Patrick, Erik, Henrik, Christopher og John-Elijah.

Det ble også delt ut en tittel som beste ungdomsspiller (definert som ikke fylt 20 år). I og med at Viktor vant hovedturneringen, kunne han samtidig ikke vinne ungdomsmestertittelen selv om han var ung nok. Dermed ble denne vunnet av Dag Einar, som hadde 18 poeng.

17. desember blir siste klubbkveld før jul. 11.12.2013

Det blir nok litt lynsjakk, men antagelig vil vi også kunne dele ut noen premier. (Dette er litt avhengig av om alle nødvendige partier er ferdigspilt, det er fare for at noe må utsettes til januar.)

Bli med på årets siste klubbkveld!

1. og 2. runde i Østlandsserien: Walk over, deretter tap hjemme mot Fredriksstad 11.12.2013

Nittedals første kamp i årets Østlandsserie skulle vært spilt i november, men motstanderlaget OSS 6 trakk seg fra turneringen. Dermed ble det seier på walk over. Dette hjelper oss ikke så veldig mye, da alle lagene i serien vil få den samme seieren.

Sist helg hadde vi hjemmekamp mot et sterkt lag fra Fredriksstad Schakselskap.

Sergey tapte på 1. bord mot Holger Blauhut. Han gikk som vanlig offensivt til verks. men etter komplikasjoner i midtspillet ble han stående tårn under. På 2. bord spilte Magnus remis mot Avduraim Dogani. Magnus sto godt lenge, med kraftig intiativ, men ble presset på defensiven og remis var ikke til å unngå. Henrik mente at han gjorde et svakt trekk på 3. bord mot Kristian Livendahl, noe som ga motstanderen kraftig initiativ og etter hvert også seieren. På 4. bord Hugo tapte mot Harry Andersen, da han overså hvordan motstanderen kunne utnytte en binding i G-linjen.

Det ble altså hele 3,5 poeng til Fredriksstad mot vårt ene halve.

Barnesjakken: Delt seier mellom Magnus Sæthre og Anders Ivan Stein i høstturneringen 09.12.2013

Høstens serie i barnegruppen ble svært jevn, og vinneren var ikke kåret før siste runde var spilt. Magnus var nok forhåndsfavoritt, men han gikk tidlig på et tap mot Anders. Dermed sank vinnersjansene, men Magnus fikk god hjelp av lillebror Herman som noen uker etter slo Anders. Flere poeng avga ikke disse to spillerne, så de havnet på en delt 1. plass med imponerende 13 poeng av 14 mulige. Rett bak dem fulgte Gard med 12 poeng og Herman med 11,5. Disse fire spillerne var i en egen tet-gruppe.

Etter disse fire kom Jonas med 9 poeng, og deretter fulgte resten av spillerne som perler på en snor: Mikael, Sigurd, Trygve, Storm, Jesper, Maria, Sindre og Vilde. (Noen av disse hadde bare anledning til å være med i turneringen nokså få ganger, og hadde dermed ikke muligheten til å score så mange poeng.)

Med seieren fikk Magnus og Anders også napp i vandrepokalen som må vinnes 3 ganger for at man skal få den til odel og eie. Dette var Magnus' 3. napp, og dermed stakk han av med pokalen.

Magnus lynsjakkmester også.

Siste spillekveld før jul var det lynsjakkturnering, og også her gjorde Magnus og Anders det best. De spilte remis mot hverandre og vant alle de andre kampene, og havnet dermed på 8,5 poeng av 9 mulige. Magnus og Anders spilte omkamp, og den ble vunnet av Magnus. Jonas kom på 3. plass med 7 poeng, Gard på 4. med 6 og deretter fulgte Sigurd, Storm, Andreas, Trygve, Sindre og Maria i tett rekkefølge.

Sjakk-NM for ungdom: Gard nr. 6 i Norge! 03.12.2013
Alle Nittedalsspillerne samlet. Bakerst fra venstre Magnus Sæthre, Dag Einar Bjørkevoll Nord, John-Elijah Bussinger og Thomas Hartvig. Foran fra venstre Jonas Henriksen, Anders Ivan Stein, Gard Alexander Bye Syreng og Vilde Bye Syreng. (Foto: Stein Henriksen)
Alle Nittedalsspillerne samlet. Bakerst fra venstre Magnus Sæthre, Dag Einar Bjørkevoll Nord, John-Elijah Bussinger og Thomas Hartvig. Foran fra venstre Jonas Henriksen, Anders Ivan Stein, Gard Alexander Bye Syreng og Vilde Bye Syreng. (Foto: Stein Henriksen)

Følgende reportasje ble sendt til Varingen, den er bare så vidt bearbeidet her:

Norgesmesterskapet i sjakk for barn og ungdom ble i år arrangert på Hamar. Hele sju spillere fra Nittedal var med, etter å ha gjort en veldig god innsats i årets Akershusmesterskap tidligere i høst.

I år var 278 spillere fra hele landet samlet i 3 dager for å spille de 7 partiene som avgjorde mesterskapet. Nittedalsspillerne gjorde en solid innsats, og aller best gikk det for Gard Alexander Bye Syreng. Han vant 4 kamper og spilte 3 remiser, og endte dermed på glimrende 5,5 poeng av 7 mulige. I denne klassen, 9 år og yngre, var Linnea Garberg Tryggestad fra Nordstrand klart best med 6,5 poeng. Men bak henne var det uhyre jevnt: Hele 5 spillere kom på nest beste poengsum, 5,5 poeng, og Gard var altså en av disse. Dessverre slo kvalitetsberegningen ut slik at han kom på 6. plass og ikke enda høyere opp. Det var veldig små marginer her, og hvis noen av de øvrige spillerne hadde gjort det litt annerledes i siste runde, kunne en pallplassering vært innen rekkevidde.

Anders Ivan Stein spilte i samme klasse som Gard, og gjorde også en flott jobb med å få 4 poeng. Med dette plasserte han seg over middels i denne gruppen, der 56 spillere var med. Gards lillesøster Vilde deltok også, men hun er såpass fersk at hun var mere med for å ha det gøy og lære litt enn for å få mange poeng.

I klasse f. 1999 - 2000 hadde vi også med tre spillere, Dag Einar Bjørkevoll Nord, Thomas Hartvig og John-Elijah Bussinger. Disse spillerne har holdt på noen år, men til gjengjeld var nivået i denne klassen såpass høyt at det var godt gjort å få poeng i det hele tatt. Dag Einar fikk 3 poeng, noe som er omtrent det ratingnivået hans tilsier - altså en helt grei innsats. Thomas har ikke vært med i dette mesterskapet tidligere, og har ingen rating foreløpig. På bakgrunn av dette var det kjempegodt at han endte på 3,5 poeng. Han kommer til å få en pen rating neste gang disse listene offentliggjøres! Thomas er en spiller som virkelig trives med den lange betenkningstiden man har i NM, han har ofte havnet i tidsnød i Akershusmesterskapet og andre "mindre" turneringer. John-Elijah var ikke helt fornøyd med de 2 poengene han fikk, men likevel gjorde han ingen dårlig innsats. Klassen ble vunnet av Sebastian Mihajlov fra Oslo Schakselskap, som for øvrig i sommer vant Mesterklassen i årets Norgesmesterskap og dermed skal spille i Eliteklassen i neste års NM.

I klasse f. 2002 gjorde Magnus Sæthre en hederlig jobb med å få 3 poeng, men han er egentlig god for å gjøre det enda bedre. Det vil ganske sikkert løsne når han får litt mer rutine. I samme klasse spilte også Jonas Henriksen. Han representerte Lørenskog, men har nylig begynt å spille i Nittedal fordi Lørenskog ikke har noe sjakkmiljø for barn. Jonas fikk 2,5 poeng som også er helt tilfredsstillende, men i likhet med Magnus har han nok mere inne.

Godt Rotnes-lag til våren!
Både Magnus, Gard og Anders går på Rotnes skole, og det ser ut til at de får et veldig sterkt skolelag når Akershusmesterskapet for skolelag skal spilles til våren - for ikke å snakke om våren 2015, da skolen kan stille med akkurat det samme laget. Hvis disse spillerne fortsetter den utviklingen de er inne på nå, er det sjanser for at skolen da kan hevde seg i Norgesmesterskapet!

Nittedal Sjakklubbs nettsider har 10-årsjubileum! 23.10.2013

Nittedal Sjakklubbs nettsider 10 år 23. oktober 2013Nittedal Sjakklubbs nettsider ble opprettet 23. oktober 2003, og har levd i beste velgående siden. Opprinnelig var det Bjørn Sparby som mente at klubben burde være på nettet, og Arild Øksnevad som fulgte opp ideen. Rune Jordet hadde også noen innspill. Sidene ble konstruert av Eivind Øksnevad som hans bidrag til "Operasjon Dagsverk" 2003, og de har i årene som har gått blitt utvidet med en og annen ny funksjon tilrettelagt av Eivind og Reidar Øksnevad (partisamling, billedgalleri, RSS-feed etc.). I arkivene kalt "Nyheter fra tidligere år" kan man stort sett finne det som har skjedd på sjakkfeltet i Nittedal i disse årene, og i billedgalleriet finner man de aller fleste klubbmedlemmene.

Klubbens nettsider eksisterer ikke i et vakuum heller. Det finnes naturlig nok lenker til dem på mange andre norske sjakklubbers nettsider, men i tillegg er det lenker til Nittedals sider f. eks. på Nettavisens sjakksider (under overskriften "Gode nettsider") og på det internasjonale nettstedet Chessdom.com - et av verdens ledende engelskspråklige sjakk-nettsteder.

Gratulerer med dagen!

Tre Akershusmestere i sjakk fra Nittedal! 15.10.2013
Fornøyde nittedalsspillere etter mesterskapet. Bakerste rekke fra venstre: Magnus Sæthre, Thomas Hartvig, Dag Einar Bjørkevoll Nord og John-Elijah Bussinger. Midtre rekke fra venstre: Herman Sæthre, Anders Ivan Stein og Gard Alexander Bye Syreng. Foran: Vilde Marie Bye Syreng.
Fornøyde nittedalsspillere med en solid pokalsamling etter mesterskapet. Bakerste rekke fra venstre: Magnus Sæthre, Thomas Hartvig, Dag Einar Bjørkevoll Nord og John-Elijah Bussinger. Midtre rekke fra venstre: Herman Sæthre, Anders Ivan Stein og Gard Alexander Bye Syreng. Foran: Vilde Marie Bye Syreng.

Åtte spillere fra Nittedal var med da det individuelle Akershusmesterskapet i sjakk for barn og ungdom ble arrangert sist helg i Bærum, og det endte med en fantastisk medaljefangst: Tre gull, to sølv og en bronse!

Full pott til Nittedal i klasse C, 13 - 14 år!
Dag Einar Bjørkevoll Nord har vært Akershusmester flere ganger tidligere, og måtte regnes blant de beste i denne klassen. Han spilte veldig sterkt, og vant alle de 5 første rundene. I siste runde tapte han mot klubbkamerat Thomas Hartvig, men det holdt likevel til seier med ett poengs margin. Med denne seieren kom Thomas opp på sølvplassen. Og i og med at John-Elijah Bussinger tok tredjeplassen var det bare nittedøler på seierspallen! Det skal nevnes at det ikke deltok særlig mange spillere i denne gruppen, men det gjør ikke prestasjonene dårligere.

Sølv til Magnus Sæthre i klasse E, 11 år.
Magnus var vår representant i klasse E. Han hadde et feilskjær i første runde mot Andreas Salvesen fra Bærum, men deretter spilte han flott og avga bare ett halvpoeng i resten av turneringen. Det holdt nesten til gull - da de seks rundene var spilt sto både Magnus og Andreas Salvesen igjen med 4,5 poeng. Andreas gikk foran på kvalitet, men det ble altså en veldig sterk sølvmedalje på Magnus. Tredjeplassen gikk til Jonas Henriksen fra Lørenskog.

Dobbelt gull i yngste klasse!
I klasse G, 9 år og yngre hadde Nittedal med hele 4 spillere: Gard Alexander Bye Syreng, Anders Ivan Stein, Herman Sæthre og Vilde Marie Bye Syreng. Gard og Anders har vært med noen ganger før, og var eldst i feltet. Gard ledet turneringen helt fra start og omtrent til mål, han hadde 5 strake seire før 6. og siste runde. Her møtte han Tim Wanvik fra Bærum, som lå ett poeng bak. I dette spennende toppoppgjøret tapte til slutt Gard, og dermed kom begge disse på 5 poeng. Anders vant sin siste runde, og kom også opp på 5 poeng, slik at det var hele tre spillere på beste poengsum. Her fikk vi det helt uvanlige tilfellet at heller ikke kvalitetsberegningen ga noe utslag; de tre spillerne hadde helt identisk 1., 2. og 3. kvalitet. Dessuten hadde Gard slått Anders, Anders slått Tim og Tim slått Gard. Og dermed var løsningen at alle tre ble Akershusmestere.

Herman og Vilde er et par-tre år yngre, og forholdsvis ferske spillere. Med henholdsvis 3 og 2 poeng kom de litt lenger ned på resultatlisten, men dette var likevel veldig bra.

Til Norgesmesterskapet på Hamar
Med disse resultatene ble både Dag Einar, Thomas, John-Elijah, Magnus, Gard og Anders kvalifisert for å representere Akershus i Norgesmesterskapet for barn og ungdom, som i år spilles på Hamar 15. -17. november. Det er sannsynlig at mange av dem kommer til å delta, og vi ønsker lykke til!

Barnesjakken er godt i gang 04.10.2013

Barnesjakken har allerede vært i gang noen uker etter sommerferien, men vi har plass til flere. Jenter og gutter i alderen ca. 2. - 7. klasse er hjertelig velkomne, både nybegynnere og de som har spilt en stund! Vi holder til i formingsrommet på Nittedal ungdomsskole: Inn hovedinngangen, inn korridoren til høyre og siste rom på høyre hånd.

Som tidligere spiller vi på torsdager, kl. 18:00 - 20:00.

Vel møtt!

For nærmere opplysninger, se lenken Sjakk for unge til venstre.

Turneringer i høst 10.09.2013

På spillekvelden sist tirsdag diskuterte vi høstens aktiviteter, og ble enige om følgende:

 • Vi spiller en turnering med 15 minutters betenkningstid pr. parti, alle mot alle. 2 partier spilles hver kveld, normalt med spillestart kl. 19:30.
 • Vi spiller en lynsjakkserie slik som de siste halvårene. Antagelig 6 spillekvelder (forutsatt at vi rekker det i høst), der spillerens tre beste resultater blir tellende i sammendraget.
 • 15-minuttersturneringen og lynsjakkserien spilles annenhver tirsdag.
 • 15-minuttersturneringen begynner 17. september, og lynsjakkserien begynner 24. september.

Vg. gi beskjed til Arild (pr. e-post) hvis du vil være med på 15-minuttersturneringen (slik at vi får en oversikt over hvor mange tirsdager denne turneringen vil gå over).

Påmelding til lynsjakkserien er ikke nødvendig; der deltar de som er til stede på de aktuelle spilledagene.

Høstsesongen starter tirsdag 27. august 22.08.2013

Nittedal Sjakklubb starter opp etter sommeren tirsdag 27. august. Vi har plass til flere spillere på alle nivåer, unge og eldre, så møt opp på Nittedal ungdomsskole tirsdager kl. 19:00 hvis du er interessert!

Se nærmere detaljer under  lenken "Klubbinformasjon" til venstre.

Sjakk-NM: Rekorddeltagelse og god innsats av nittedalsspillerne! 20.08.2013
NM-deltagerne rundt Anders' lillebror Sivert, som i svært ung alder viser interesse for sjakk
NM-deltagerne rundt Anders' lillebror Sivert, som i svært ung alder viser interesse for sjakk.

Rekordmange spillere fra klubben var med i årets NM, som ble arrangert i Lillehammer i juli. Ekstra hyggelig var det at vi hadde med et par spillere i Miniputt-klassen: Gard Alexander Bye Syreng og Anders Ivan Stein, og at Hugo Parr og Christian Elboth var med igjen etter mange års pause.

Klubbens beste plasseringer sto Christian Ancher Elboth for i klasse 4 (rating 1000 - 1249) og Dag Einar Bjørkevoll Nord i klasse Kadett B (f. 1997 og senere, maks. rating 1250). Christian lå svært høyt plassert gjennom alle rundene, og endte til slutt på en sterk 5. plass av 32 med 6 poeng av 9 mulige. Dag Einar lå også godt plassert gjennom hele mesterskapet, og endte også med 6 poeng - bare et halvpoeng bak vinneren. Dette ga en pen 4. plass blant de 10 spillerne i denne gruppen. Resultatet var likevel omtrent som forventet, da Dag Einar til tross for sin unge alder i denne gruppen var blant dem som hadde høyest rating. Dag Einar var Lilleputt i fjor, og spilte til dels mot to år eldre motstandere i år. Det blir interessant å se hva som kan skje når han blir eldst i klassen!

I klasse 2 (rating 1500 - 1749) deltok Henrik Aas og Arild Øksnevad. Begge gjorde det bra, og endte henholdsvis på henholdsvis 12. plass (5,5 poeng) og 20. plass (5 poeng) i NMs største gruppe som talte hele 63 spillere. Med disse resultatene gikk begge en del opp i rating.

Svein Arne Thrana hadde ikke en god uke, og var ikke fornøyd med de 3 poengene han endte på i den sterke klasse 1 (rating 1750 - 1999).

Hugo Parr var tilbake i NM i år, etter en del års fravær. Han valgte å spille i den sterke Senior A-klassen, og gjorde en utmerket prestasjon ved å ende på 4,5 poeng - stort sett mot spillere med mye høyere rating. Dette ga en 18. plass av 38, og et solid hopp oppover i rating.

Gard Alexander Bye Syreng og Anders Ivan Stein deltok i Miniputt-klassen (f. 2002 og senere). I og med at begge er født i 2004, var de blant de yngste spillerne i mesterskapet - og møtte mange som hadde mye lenger erfaring. Det var modig gjort å stille opp, og det var ikke å forvente at de skulle plukke særlig mange poeng. Derfor var det helt imponerende at de klarte å få så mye som henholdsvis 4 og 3 poeng på de 9 rundene! Det ga ingen topplasseringer, men det viser at Gard og Anders er veldig talentfulle. De kan altså spille i samme aldersklasse i to år til, og da blir det spennende å se hva de kan oppnå!

Utenfor selve Norgesmesterskapet ble det også arrangert en nybegynnerturnering, og her prøvde Gards lillesøster Vilde seg. Det ble mange spennende partier, mye læring og en artig erfaring!

Onsdag kveld var det laglyn med tidshandicap. Her hadde Patrick Elphinstone og John-Elijah Bussinger tatt turen til Lillehammer for å danne et lag sammen med Dag Einar. Laget gjorde en hederlig innsats, men klarte ikke å kvalifisere seg til finalen. Henrik og Arild dannet laget "Nittesund" sammen med Bjørn Dybvik fra Ålesund. De gjorde det såpass bra at laget ville vært i finalen hvis det hadde vunnet den aller siste av de 7 innledende rundene. Men slik gikk det ikke, selv om det var svært nære på. Totalt deltok 64 tremannslag, og bare ett lag gikk videre til finalen fra hver av de 8 kvalifiseringsgruppene.

Den nest siste kvelden var det NM i lynsjakk, og her dukket også Magnus Sæthre opp i Miniputt-klassen. Magnus er spesialist på å spille med kort betenkningstid, og han var bare hårfint fra å kvalifisere seg til finalen. Mange andre fra Nittedal var også med, men det ble ikke finaleplass på noen av dem heller.

8 av våre spillere deltok i selve Norgesmesterskapet. Men alt i alt var hele 12 nittedøler innom deler av arrangementet, noe som er klubbens høyeste deltagerantall gjennom tidene!

8 spillere fra Nittedal med i Norgesmesterskapet! 24.06.2013

Hele 8 av våre spillere skal være med i årets NM, som arrangeres i Lillehammer 29. juni - 6. juli. Det har sjelden vært med så mange fra klubben, hvis det noen gang har skjedd! Deltagerne er Hugo Parr i klasse Senior A, Svein Arne Thrana i klasse 1, Henrik Aas og Arild Øksnevad i klasse 2, Christian Elboth i klasse 4, Dag Einar Bjørkevoll Nord i klasse Kadett A og Anders Ivan Stein og Gard Alexander Bye Syreng i klasse Miniputt.

Lykke til!

Årsmøter og sommerferie 20.06.2013

Tirsdag 11. juni var siste klubbkveld før sommeren. Den startet med årsmøter både i Nittedal Sjakklubb og Nittedal Sjakklubbs Ungdom, som begge ble avviklet ganske raskt. Noen punkter fra årsmøtene:

 

Nittedal Sjakklubb:

 • Det lages ikke lenger årsberetning, idet stort sett alt av interesse blir omtalt på klubbens nettsider.
 • Patrick ga en oversikt over klubbens økonomi, som vurderes som tilfredsstillende. Ingen hadde bemerkninger til regnskapet.
 • Svein Arne sa noen ord om sportslige resultater i året som har gått, og la vekt på Henriks 3.plass i klasse 2 i fjorårets NM og klubbens gode innsats i Østlandsserien. Vi kom på 2. plass i vår gruppe, og blir dermed værende i 3. divisjon.
 • Aage (som hadde gått av ved juletider) ble igjen takket for sin mangeårige innsats som kasserer.
 • Patrick ble takket for godt arbeid som kontaktperson for Østlandsserien.
 • Arild ble takket for godt arbeid med barnegruppen og som nettsideredaktør.
 • Svein Arne ble takket for godt arbeid som klubbens leder.
 • Hva som skal skje på spillekveldene ble diskutert. Det ble bestemt å arrangere en turneringsserie med 15 minutters betenkningstid, som skal gå over mange kvelder.
 • Premieutdeling: Svein Arne fikk pokal som årets klubbmester, og Dag Einar fikk ungdomsmester-pokalen. Videre fikk Svein Arne pokal som vinner av vårens lynsjakkserie.
 • Valg: Svein Arne Thrana ble gjenvalgt som leder, Patrick Elphinstone ble gjenvalgt som kasserer og kontaktperson for Østlandsserien,og Arild Øksnevad ble gjenvalgt som leder for ungdomsarbeidet og nettsideredaktør.

Fullstendig referat finnes under "Klubbinformasjon".

 

Nittedal Sjakklubbs Ungdom:

 • Arild orienterte kort om aktiviteter det siste året.
 • Patrick ga en oversikt over klubbens økonomi, som vurderes som tilfredsstillende. Ingen hadde bemerkninger til regnskapet.
 • Christian anbefalte nettstedet www.chess.com for å spille sjakk over internett, også for barn.
 • Valg: Patrick Elphinstone ble gjenvalgt som kasserer, og Arild Øksnevad ble gjenvalgt som leder. John-Elijah Bussinger ble valgt inn som nytt styremedlem.

Fullstendig referat finnes under "Klubbinformasjon".

 

Kvelden ble avsluttet med sommerlyn, som ble vunnet av Henrik og med Svein Arne og Arild på delt 2.plass.

God sommer!

Svein Arne klubbmester i 2013, Dag Einar ungdomsmester 12.06.2013

Årets klubbmesterskap ble arrangert lørdag 8. juni. Alle spilte i samme gruppe med 5 runder Monrad, men med kåring av både klubbmester og mester for spillerne under 20 år.

Svein Arne gikk gjennom mesterskapet med 5 strake seiere, så vi fikk en klar mester. Han var riktignok på litt gyngende grunn ved flere anledninger, men halte det greit i land. Turneringen ble likevel ikke avgjort før i siste runde, da Svein Arne møtte Patrick som til da bare hadde ett tap og kunne kommet opp på samme poengsum. Bak Svein Arne var det særdeles jevnt, med Christian, Patrick og Dag Einar på 3 poeng og Christopher og Arild på 2,5. Dermed ble kvaliteten avgjørende, og den slo ut slik at Patrick kom på 2. plass, Christian på 3., Dag Einar på 4., Arild på 5. og Christopher på 6.

Det var en rekke spennende partier, og med 30 minutters betenkningstid pr. parti var det ikke til å komme utenom at tiden ble en ganske avgjørende faktor i mange av partiene.

Med sine 3 poeng vant Dag Einar ungdomsmestertittelen foran Christopher og John-Elijah.

Magnus Sæthre vinner av vårturneringen i barnesjakkgruppen 08.06.2013

Stafett under avslutningen, våren 2013. Fra venste Magnus, Anders, Maria, Gard, Haakon, Storm, Sindre og Sigurd.Barnesjakkgruppen hadde avslutning før sommeren 30. mai, som vanlig med kaker, mange forskjellige aktiviteter og flere premieutdelinger. Hovedturneringen i vår, som har gått siden februar, ble vunnet av Magnus Sæthre med 10 poeng av 11 mulige. (12 spillere deltok, men ikke alle fullførte.) Mesterskapet ble ikke avgjort før i aller siste runde, der Magnus møtte Anders Ivan Stein. Med seier her ville Anders kommet opp på like mange poeng som Magnus. Men etter en lang og god kamp avgjorde Magnus saken i sin favør.

Anders kom dermed på 2. plass med 9 poeng, en plassering han delte med Magnus' yngre bror Herman Sæthre. Dette var en kjempegod prestasjon av Herman, tatt i betraktning hans lave alder! Klubben har i det hele tatt mange svært lovende unge spillere nå for tiden! Bare et halvpoeng etter disse to fulgte Gard Alexander Bye Syreng, så det var veldig jevnt i toppen. Og det var jevnt på de neste plassene også; her  fulgte som perler på en snor Mikael Presthus, Haakon Helmer Larsen, Trygve Presthus og Maria Stavdal.

Vårmesterskapet i lynsjakk ble arrangert 23. mai, og her vant Anders samtlige 9 partier! Magnus kom på 2. plass med ett tap, og etter disse fulgte i jevn rekkefølge Herman, Gard, Haakon, Mikael, Trygve, Maria, Storm og Sigurd. I lynsjakk går det raskt unna, her ble det avviklet 45 spennende partier på en kveld. (For flere gikk det litt for fort noen ganger, de ble ofre for den brutale regelen som sier at man taper partiet hvis man gjør et ulovlig trekk. Så selv i lynsjakk gjelder det å se seg for og ikke være altfor rask!)

Nå er det sommerferie i barnegruppen. Vel møtt til høsten!

Årsmøter i Nittedal Sjakklubb og Nittedal Sjakklubbs Ungdom 11. juni 05.06.2013

11. juni blir siste klubbkveld i Nittedal Sjakklubb før sommerferien, og den kombineres med årsmøter både i sjakklubben og i Nittedal Sjakklubbs Ungdom. For saker som skal behandles vises det til klubbenes vedtekter som begge finnes på nettsidene under "Klubbinformasjon". Etter årsmøtene blir det en "sommerlyn".

Vel møtt!

Klubbmesterskap lørdag 8. juni 25.05.2013

Årets klubbmesterskap finner sted lørdag 8. juni kl. 10:00, med spillestart kl. 10:15.

Spillestedet er det vanlige rommet på Nittedal ungdomsskole. Det blir antagelig 5 runder Monrad, med 30 minutters betenkningstid på hele partiet. Avhengig av antall deltagere spiller vi enten i en felles stor gruppe eller i en voksen- og en ungdomsgruppe. Det settes uansett opp en premie for voksne og en for ungdom.

Det er ingen startavgift. Si helst fra til Patrick på forhånd om du kommer.

Bli med!

Svein Arne suveren vinner av lynsjakkserien 29.04.2013

I vår var det ingenting å gjøre med Svein Arne. Han vant 4 av 6 mulige delturneringer alene, delte seieren med Arild en gang og fikk en annenplass. Dermed var det ingen andre som hadde muligheten til å komme i nærheten av de 30 poengene (3 x 10) han oppnådde.

På de nærmeste plassene kom Arild med 24 poeng (1 delt seier og 2 annenplasser på de tre tellende rundene), Shamil med 22 poeng (1 seier og 2 tredjeplasser), Viktor med 20 poeng (2 andreplasser og en tredjeplass) og Henrik med 15 (en annenplass og to fjerdeplasser, spilte bare 4 runder).

De øvrige 8 spillerne hadde ganske jevn poengfangst, med Håvard, Magnus og Patrick nærmest teten.

Gratulerer til Svein Arne!

Svein Arne i teten etter 4 runder i vårens lynsjakkserie 10.04.2013

Etter 4 runder (av 6) i vårens lynsjakkserie har Svein Arne sikret seg en solid ledelse. Med 2 seiere alene, en delt seier og en 2. plass er han allerede oppe i 29 av de 30 poengene det er mulig å oppnå. Det er bare to andre som har mulighet for å innhente ham; Arild og Shamil som har henholdsvis 23 og 22 poeng. Shamil har en seier alene (10 poeng), og kan dermed få 30 hvis han vinner begge de to siste rundene. Arild har en delt seier (9 poeng), og kan dermed ikke få mer enn 29 poeng selv om han vinner begge rundene som er igjen. Og hvis Svein Arne skulle vinne en av de to kommende kveldsturneringene, har han avgjort mesterskapet i sin favør.

Bak disse tre kommer Henrik og Viktor, men de har ikke samlet nok poeng til å kunne komme helt til topps. Hele 13 spillere er med i serien; en god blanding av eldre og yngre.

Vårens lynsjakkserie har startet 24.03.2013

Vi viderefører tradisjonen med å arrangere en lynsjakkserie over 6 påfølgende spillekvelder hvert halvår, der hver spillers 3 beste resultater teller i sammendraget. Se reglene for lynsjakkserien her.

Vårens serie er startet, og etter to runder er Svein Arne i ledelsen foran Shamil, Arild og Henrik. Men mye kan skje ennå - det er ikke for sent å hoppe inn. Serien vil bli avsluttet tirsdag 23. april. Bli med!

Rotnes skole på 5. plass i Akershusmesterskapet for skolelag 23.03.2013

Rotnes skole i kamp mot Jong skoles 2.lag. Fra høyre lagkaptein Magnus Sæthre, Anders Ivan Stein, Gard Alexander Bye Syreng og Maria Stavdal. Stående helt til venstre Haakon Helmer Larsen, som vekslet med Maria på å spille på 4.bordet.Akershusmesterskapet i sjakk for skolelag ble arrangert 15. mars på Jong skole i Bærum. Nittedal var representert med et veldig ungt lag fra Rotnes skole - her har det skjedd et generasjonsskifte etter at de sterke spillerne Dag Einar Bjørkevoll Nord og John-Elijah Bussinger gikk over i ungdomsskolen i høst.

Årets lag besto av mange lovende spillere, men de var nok litt uerfarne til å hevde seg i dette selskapet. Gjennomsnittsalderen på Rotnes var på 10 år, og da er det tøft når man møter lag med spillere som går i 7. klasse. På 1. bord hadde Magnus Sæthre mange harde kamper mot de beste spillerne fra de andre skolene, og kom utmerket fra det med 4 poeng på 7 kamper. Vår mestscorende spiller var Gard Alexander Bye Syreng på 3. bord, han fikk 4,5 poeng av 7. Med dette var han bare et halvpoeng fra å oppnå tittelen som "beste 3.bordsspiller" - en flott innsats! For våre andre spillere Anders Ivan Stein (på 2. bord) og Maria Stavdal og Haakon Helmer Larsen som vekslet på å spille på 4.bordet ble det en mer beskjeden poengfangst, men de spilte mange spennende kamper og hadde en veldig lærerik dag.

I år var førstelaget fra Jong skole i særklasse - laget vant samtlige kamper og stort sett med god margin. Det var faktisk Rotnes som ga dem sterkest motstand, den kampen endte 2,5 mot 1,5 poeng. Men Jong har også stor bredde, og skolen tok alle de tre første plassene i mesterskapet. Rotnes endte på en 5. plass, hakk i hæl bak Jongs 3. lag og Grav skole - en fin prestasjon med et såpass ungt lag.

Siste runde i Østlandsserien: Seier 4 - 0 mot Lørenskog! 11.03.2013

Østlandsserien ble avsluttet med en solid hjemmeseier mot Lørenskog. Svein Arne slo Sherington Amarapala på 1. bord, Sergej slo Ole Jørgen Aannestad på 2. bord, og på 3. bord vant Dag Einar over Halvor Hagen. Det var det hele, vi fikk WO-seier på siste bord. Lørenskog klarte nok ikke klarte å mobilisere sitt aller sterkeste lag ved denne anledningen, men det gjør ikke vår innsats svakere! Dermed endte vi på en veldig solild 2. plass i serien, men vi rykker ikke opp på grunn av tapet mot suverene Nordstrand i forrige kamp.

Flott innsats av ungdomslaget i årets NM! 08.03.2013

Nittedal mot Tromsø i 4. runde. Fra høyre Dag Einar Bjørkevoll Nord, Thomas Hartvig, John-Elijah Bussinger og Magnus Sæthre.Årets NM for ungdomslag ble spilt 1. - 3. mars på Skøyenåsen i Oslo. Nittedal deltok i klasse ungdom, f. 1998 - 2001, med henholdsvis Dag Einar, Thomas Hartvig, John-Elijah Bussinger og Magnus Sæthre på de 4 bordene. De tre første er født i 1999, mens Magnus er av 2002-årgang, noe som betød at vi stort sett møtte spillere med høyere alderssnitt.

I dette selskapet var det klart på forhånd at vi ikke kunne måle oss med mange av de andre deltagerlagene, her fant vi omtrent alle landets toppspillere. Men ut fra disse forutsetningene gjorde laget vårt en flott innsats. Det begynte med en uavgjort kamp mot Tigerklubben fra Oslo, og deretter en 3-1-seier mot Bærum. Dermed lå vi godt an på tabellen, noe som gjorde at vi fikk veldig tøff motstand i de neste kampene. I 3. runde møtte vi OSS, som endte opp som Norgesmester, men vi var langt fra noe slaktoffer. Dag Einar klarte en sterk remis på 1. bord mot Martin Bergsjø Østby (1781), og på tredjebordet hadde John-Elijah faktisk Eskil Eikeland Grønn (1573) nede for telling - i hvert fall fikk han til et kjempesterkt angrep som han antagelig kunne ha avgjort i sin favør. På 2. bord hadde nok Thomas aldri reelle sjanser mot Ulrik Olsen (1705), og det samme gjaldt vel også Magnus som spilte mot Shaun Ondo. Men hele laget kjempet godt, så dette var antagelig vår aller beste kamp selv om det endte med tap med 0,5 mot 3,5. Det fortsatte med et knepent tap 1,5 - 2,5 mot Tromsø, og her kunne vi godt ha plukket flere poeng. Det lå vi aldri an til i 5. runde, der det ble et klart tap mot det sterke 1911-laget.

Etter disse tre tapene sank vi på tabellen, og det ble en kjedelig WO-seier i siste runde. Vi endte på 12. plass av 15, noe som var en helt fin prestasjon med disse motstanderne. Nivået i denne turneringen var f. eks. såpass høyt at bronsevinnerne fra Nordstrand hadde et lag som besto av nøyaktig de samme spillerne som slo Nittedals gode seniorlag i forrige runde i Østlandsserien.

Individuelt kom alle våre spillere godt fra det. Dag Einar spilte 2 remiser mot særdeles sterke motstandere på 1.bordet, og på 2.bordet plukket Thomas 2 pene poeng. John-Elijah ble vår mestscorende spiller med 3 poeng (av 5 mulige) på 3. bord - sterkt! Og på 4.bord kapret Magnus 1,5 poeng av 5, noe som var kjempebra tatt i betraktning hans svært unge alder i denne sammenhengen. Alt i alt flott innsats fra alle, og veldig mye læring!

4. runde i Østlandsserien: Tap 3 - 1 mot Nordstrand 6 17.02.2013

Erik Parr på første bord møtte Eivind Djurhuus, sønn av stormesteren.Etter 3 strake seiere i Østlandsserien ble 4. runde en nedtur. Motstanderne i 4. runde, Nordstrand 6, hadde også 3 lagseiere - så dette var i praksis kampen om gruppeseieren og opprykk til 2. divisjon. Nittedal hadde mobilisert et sterkt mannskap bestående av Erik, Svein Arne, Magnus og Hugo, men selv med klart best rating på samtlige bord holdt det likevel ikke mot Nordstrands unge og særdeles fremadstormende spillere. Motstanderne hadde en gjennomstnittsalder på bare 12 år, men til gjengjeld er de alle i landstoppen på sine alderstrinn.

På 1. bord spilte Erik et langt parti mot Eivind X. Djurhuus, men kom etterhvert en offiser under og tapte. Svein Arne gjorde et svakt trekk på 2. bord, som ga motstanderen Andreas G. Tryggestad initiativet og etterhvert seieren. På 3. bord fikk Magnus et heftig kongeangrep, og Cornelius Kvendseth ga opp da han fikk en fryktelig dårlig stilling. Og på 4. bord bukket Hugo offiser mot Aschmirtan Sivaranjan og ga opp noen trekk senere. Sluttresultatet ble altså 3-1 til guttene fra Nordstrand, som dermed er gruppevinner allerede før siste runde er spilt.

Ekstraordinært årsmøte i ungdomsgruppen 16.02.2013

Ekstraordinært årsmøte i Nittedal Sjakklubbs Ungdom ble avholdt 14. februar.

Det var bare to saker på dagsorden; Valg av ny kasserer og nye vedtekter.

Patrick Elphinstone ble enstemmig valgt som ny kasserer (etter Aage Øyvann), og de foreslåtte nye vedtektene ble vedtatt. Referat fra årsmøtet finnes under "Klubbinformasjon" og her.

Sjakken er i gang igjen! 26.01.2013

Sjakken er godt i gang igjen etter juleferien, men nye medlemmer er velkomne når som helst.

Dette gjelder både Nittedal Sjakklubb og barnegruppen Nittedal Sjakklubbs Ungdom. Se lenkene "Klubbinformasjon" og "Sjakk for unge" i spalten til venstre for nærmere opplysninger.

Seier også i 3. runde av Østlandsserien: 3 - 1 mot Follo 2 20.01.2013

I 3. runde møtte vi Follo 2 hjemme, og vi fortsatte i det samme gode sporet som vi kom inn i før jul. På 1. bord spilte Sergej remis mot Jon Kielland Lund. Sergej lå 3 bønder under, men hadde nok motspill til å klare remis. På 2. bord spilte Henrik remis mot Jan Rune Moberg. Henrik sto dårligst på slutten, men fikk til evig sjakk. Viktor spilte gradvis ned Steinar Sørensen på 3. bord, og vant til slutt etter over 4 timers spill. Og på 4. bord vant Patrick over Alexander Aalmo i et ganske jevnt parti som ble avgjort av at Patrick fikk inn en farlig sjakk som førte til at han vant dronning mot tårn.

Sluttresultatet ble dermed 3 - 1 til Nittedal! Med dette deler vi ledelsen i gruppe C i 3. divisjon med Nordstrand 6. Begge har 3 strake lagseiere, men Nordstrand har litt bedre individuell score.

Barnesjakken starter etter jul torsdag 10. januar 07.01.2013

Gamle og nye spillere i alderen ca. 2. - 7. klasse er velkomne! Ta gjerne med en kamerat som er interessert! Vi holder til i formingsrommet på Nittedal ungdomsskole: Inn hovedinngangen, inn korridoren til høyre og siste rom på høyre hånd.

Som tidligere spiller vi på torsdager, kl. 18:00 - 20:00.

Vel møtt!

For nærmere opplysninger, se lenken Sjakk for unge til venstre.

Ansvarlig for nettsidene: Arild Øksnevad.