Nyheter 2011


Siste klubbkveld før jul. Julelyn 18.12.2011

Tirsdag 13. desember var siste klubbkveld før jul, og sesongen ble avsluttet med en julelynsjakkturnering. Turneringen ble ikke avgjort før i siste runde. Da møttes Svein Arne og Arild, som begge hadde fullt hus fra før. Det ble lenge en nokså jevn kamp, men som vanlig ble det Svein Arne som avgjorde saken i sin favør. På 3. plass kom Viktor, som dermed ble ungdomsmester.

God jul, og vel møtt igjen i midten av januar!

2. runde i Østlandsserien: Tap 1 - 3 mot Lillestrøm 10.12.2011

Klubben har vanligvis gjort det sterkt på hjemmebane, men i årets kamp mot Lillestrøm ble denne statistikken litt svekket. Dette var en kamp hvor ratingtallene tilsa at lagene skulle være nokså jevne. Men marginene gikk ikke vår vei, og flere jevne partier tippet etterhvert i motstandernes favør. Sergej tapte på 1. bord mot Ben Matthews, på 2. og 3. bord spilte Hugo og Viktor uavgjort mot henholdsvis Zdenek Barton og Sveinung Ramsøy, og på 4. bord tapte Ole Jacob mot Ståle Nilssen.

God innsats i NM i sjakk for barn og ungdom! 10.12.2011

Nittedalspillerne i NM for ungdom 2011. Fra venstre Jarand Byrkjeland, Thomas Clementz, Eirik Løndal Skotte, Dag Einar Bjørkevoll Nord, John-Elijah Bussinger, Thomas Hartvig og Viktor Weidemann Mathisen. Årets Norgesmesterskap for barn og ungdom ble arrangert på Kolbotn 25. - 27. november, og her deltok hele 7 spillere fra Nittedal. Så mange har vi sjelden hatt med, og dette hadde nok litt sammenheng med at mesterskapet i år ble spilt i vårt eget fylke. Dermed var sjakkretsen noe mer positiv enn vanlig til å delta med mange spillere, noe som hadde sammenheng med at man slapp å sponse reiseutgifter.

Best av våre ble Viktor Weidemann Mathisen, som med 4 poeng kom på 11. plass i klasse f. 95-96. Han spilte 7 gode partier, til dels mot spillere som plasserte seg helt i toppen. Men flere av partiene ble avgjort til motstanderens fordel ved at Viktor kom i tidsnød på slutten. I denne aldersklassen var det også veldig vanskelig å hevde seg, med flere spillere godt opp mot 2000 i rating. Viktor var likevel nær ved å plassere seg flere hakk nærmere toppen.

I klasse f. 99 hadde vi med 3 spillere. Dag Einar Bjørkevoll Nord (årets Akershusmester) og Thomas Hartvig fikk begge 3,5 poeng av 7 mulige, og plasserte seg dermed nokså midt i feltet på 45 spillere. John-Elijah Bussinger fulgte like bak med 3 poeng. Dag Einar har vært med på dette før, til tross for sin unge alder begynner han å bli nokså erfaren. Men for Thomas og John-Elijah var det første gang de var med i et Norgesmesterskap, så disse resultatene var veldig bra!

I klassene f. 00 og 01 gjorde Jarand Byrkjeland, Thomas Clementz og Eirik Løndal Skotte alle sammen en kjempegod innsats ved å oppnå 3, 2,5 og 2 poeng på sine 7 partier. Dette er litt ferske spillere som var klar over at de ville møte svært sterk motstand, og som først og fremst så på Norgesmesterskapet som veldig god læring.

Alt i alt en spennende og lærerik sjakkhelg for alle sammen. Dette er spillere som har gode forutsetninger for å komme sterkere tilbake ved senere anledninger!

Uhyre jevnt i toppen i klubbmesterskapet 27.11.2011

Årets klubbmesterskap ble avholdt 19. november, der unge og gamle spilte i samme gruppe. Kampen om førsteplassen ble omtrent så jevn som det er går an: Hele tre spillere - Ole Jacob, Viktor og Sergej - endte på 5 poeng av 6 mulige, og de hadde i tillegg omtrent nøyaktig like mange kvalitetspoeng. (Ole Jacob og Viktor hadde 100 % identisk score.) Det vil derfor bli arrangert omkamper om førsteplassen mellom disse tre. Arild kom på fjerde plass, deretter delte Dag Einar og Patrick 5.plassen mens Thomas Hartvig og John-Elijah Bussinger delte 7.plassen.

I og med at Viktor er ungdomsspiller, er seieren i ungdomsgruppen ennå ikke avgjort. Han blir ungdomsmester hvis han ikke vinner omkampen om klubbmestertittelen. Men hvis han skulle vinne den, vil ungdomsmestertittelen bli delt mellom Dag Einar og Patrick.

Forutsatt at vi klarer å avvikle omkampene i tide, vil premiene bli delt ut på siste klubbkveld før jul, da vi også arrangerer julelynsjakkturnering.

Klubbmesterskap 19. november 14.11.2011

For dem som regelmessig stiller opp på klubbkveldene har dette vært kjent lenge, men for sikkerhets skyld: Årets klubbmesterskap finner sted lørdag 19. november kl. 10:00 på det vanlige spillestedet på Nittedal ungdomsskole. Spillestart ca. kl. 10:15. Spilletid blir ca. 30 minutter pr. spiller pr. parti (avhengig av hvor mange som blir med), og det spilles antagelig 6 runder (også avhengig av hvor mange som blir med).

Det kåres en klubbmester og en ungdomsmester. Ingen startavgift.

Vel møtt!

1. runde i Østlandsserien: Tap 0,5 - 3,5 mot Strømmen 1 07.11.2011

Det ble ingen knallåpning i årets serie. Det var heller ikke ventet, fordi Strømmen 1 i siste sesong rykket ned fra 1. divisjon og stilte med spillere som hadde rating på henholdsvis 2031, 2028, 1711 og 1707. Dermed hadde de en gjennomsnittlig rating på over 426 poeng mer enn våre spillere, så forhåpningene våre var egentlig ikke særlig høye.

Hugo på 3. bord gikk nokså raskt ned mot Thomas Tangen, etter at han havnet i en veldig anstrengt situasjon etter få trekk. På 4. bord kjempet Dag Einar en lang og jevn kamp mot Francisco Gonzalez, men i sluttspillet gjorde han en liten feil som motstanderen utnyttet på beste måte. Sergej spilte som vanlig et svært underholdende parti på 1. bord mot Lars Erik Pedersen. Han kom i en vanskelig situasjon i midtspillet, og valgte å ofre et tårn mot bonde for å få et sterkt angrep. Motstanderen måtte spille veldig nøyaktig for å forsvare seg, men kom etter hvert ut av problemene med klar materiell overvekt -og dermed var løpet kjørt. Til slutt satt Arild igjen på 2. bord mot mesterspilleren Steinar Sidselrud. Partiet var stort sett jevnt hele veien, selv om motstanderen hadde litt mer initiativ. Det endte remis, noe Arild var godt fornøyd med mot en spiller som hadde mer enn 400 poeng høyere rating.

Sluttresultatet ble altså 3,5 poeng til Strømmen 1, mot Nittedals 0,5. Men vi kommer nok sterkere tilbake!

Svein Arne lynsjakkseriemester 31.10.2011

Klubben arrangerte for første gang en lynsjakkserie i høst. Turneringen gikk over 6 tirsdager, og de tre beste resultatene var tellende. Hver kveld ble det delt ut 10 poeng for 1. plass, 8 for 2. plass, 6 for 3. plass osv., noe som gjorde at maksimal poengsum var 30.

Svein Arne ble en klar vinner med 29 av 30 mulige poeng, men bak ham var det nokså jevnt. Ole Jacob tok 2.plassen med 24 poeng, mens Henrik og Arild delte 3.plassen med 23 poeng. På de neste plassene fulgte i tur og orden Viktor, Patrick, Dag Einar og Christopher. Hele 13 spillere deltok i turneringen, selv om ikke alle spilte alle de 6 rundene. Dette var en vellykket turneringsform vi sikkert vil gjenta!

Dag Einar Akershusmester! 16.10.2011

To gode 1999-spillere, Thomas Hartvig og Akershusmester Dag Einar Bjørkevoll NordFem spillere fra Nittedal var med da det individuelle Akershus¬mesterskapet i sjakk for barn og ungdom ble arrangert sist i går Bærum, og det ble en pen medaljefangst: En gull, en sølv og en bronse!

Gull til Dag Einar Bjørkevoll Nord
Dag Einar var har vunnet Akershusmesterskapet i sin aldersklasse (f. 1999) tre ganger tidligere, og i fjor tok han sølv. Men i år slo han til igjen med 4,5 poeng av 5 mulige, noe som ga en klar klasseseier halvannet poeng foran nestemann. I samme årsklasse som Dag Einar spilte Thomas Hartvig også godt, men han hadde et par veldig jevne partier som ikke gikk hans vei. Med seier bare i ett av disse ville han kommet på 2. plass, men isteden ble det en hederlig 5. plass.

Sølv til Viktor Weidemann Mathisen
Viktor har også vært grossist i gullmedaljer i sin årsklasse (f. 1996), han vant 5 strake Akershusmesterskap i årene 2005 - 2009. Men akkurat som i fjor ble mesterskapet i denne klassen avgjort i en voldsom tidsnød i partiet mot Bibek Liu fra Strømmen. Noen få sekunder før begge spillerne gikk ut på tid var det klart at Bibek vant partiet og dermed også mesterskapet. Dermed ble det en solid 2. plass på Viktor, i en klasse med mange sterke spillere.

Bronse til Eirik Løndal Skotte
Klasse f. 2001 ble klart vunnet av Odd Aarstad Solum fra Strømmen. Men bak ham var det veldig jevnt. Eirik og Jon Vetle Skappel fra Hølen hadde like mange poeng, men Eirik ble dømt bak på kvalitet. Men en 3. plass var en fin prestasjon, og dermed forsvarte Eirik bronseplassen sin fra i fjor.

I klasse f. 2000 var Thomas Clementz med for første gang i et mesterskap utenfor Nittedal, og det var vanskelig for ham å hevde seg mot mer rutinerte spillere fra andre deler av fylket. Men han spilte flere fine partier, lærte mye og har gode muligheter til å komme sterkere tilbake ved senere anledninger.

Til Norgesmesterskapet i november
Neste store utfordring blir det individuelle Norgesmesterskapet for barn og ungdom, som i år arrangeres på Mastemyr i dagene 25. - 27. november. Der vil Akershus representeres av flere av spillerne over, uten at det foreløpig er klart hvem som kommer til å være med.

"Lynsjakk-serie" over 6 tirsdager 10.09.2011

Klubben har startet en "lynsjakk-serie" som går over 6 påfølgende tirsdager og avsluttes 4. oktober. Det deles ut henholdsvis 10, 8, 6, 4 og 2 poeng til dem som kommer på de fem øverste plassene hver gang, og de tre beste plasseringene summeres. Dette betyr at man ikke behøver å være til stede hver gang. Det er ikke for sent å bli med, selv om du ikke var der første gang. Spilletiden er 5 minutter pr. spiller pr. parti, men som vanlig opererer vi med tidshandicap der våre unge spillere får 7 minutter på partiet mot motstanderens 3.

Bli med!

Barnesjakklubben starter høstsesongen torsdag 1. september 21.08.2011

Sjakklubbens barneavdeling starter i høst torsdag 1. september - kl. 18:00 på Nittedal ungdomsskole.
Alle nittedøler i 2. - 7. klasse er velkomne, fra nybegynnere til dem som har spilt en god stund!
For nærmere opplysninger om spillested etc. klikk på lenken "Sjakk for unge" til venstre!

Høstsesongen starter tirsdag 23. august 21.08.2011

Nittedal Sjakklubb starter opp etter sommeren tirsdag 23. august. Vi har plass til flere spillere på alle nivåer, så møt opp på Nittedal ungdomsskole tirsdager kl. 19:00 hvis du er interessert!

Se nærmere detaljer under  lenken "Klubbinformasjon" til venstre.

Bra innsats i årets NM! 14.08.2011

Nittedals juniorlag i laglyn-NM 2011, som tok 2. plass! Fra venstre Viktor Weidemann Mathisen, Patrick Elphinstone og Dag Einar Bjørkevoll Nord. Laget kom på 2. plass av 54!Årets Norgesmesterskap i sjakk ble arrangert i Oslo i dagene 2. - 10. juli. Nittedal hadde med 4 deltagere, i hver sin klasse. Det ble ingen topplasseringer på våre spillere, men samtlige oppnådde gode resultater.

I fjor kom Svein Arne på en flott 2. plass i klasse 2 (rating 1500 -1749), og kvalifiserte seg dermed til å spille i klasse 1 i år. Her hadde han en kjempestart, og var faktisk i delt ledelse etter 4 runder med 3,5 poeng. Deretter gikk mye det tyngre, men han endte med 4,5 poeng av 9 mulige på en fin 23. plass av de 47 spillerne som deltok i denne klassen. Dette fører til at han går betydelig opp i rating.

I klasse 2 gjorde Arild en god innsats gjennom hele mesterskapet, og endte med 5 poeng på 20. plass av 62. Han møtte en del spillere som var mye høyere ratet, og med dette resultatet går han også en god del opp i rating.

Viktor spilte i klasse Kadett A (14 - 16 år), en klasse der det deltok mange uhyre gode spillere - til dels ett år eldre. Det skulle godt gjøres at han hevdet seg her, men han spilte mange gode partier og endte med 5 poeng på en sterk 9. plass av 28.

Nittedals yngste spiller var Dag Einar i klasse Lilleputt (12 - 13 år), og han var i tillegg en av de yngste i denne klassen. Mange av motstanderne hans hadde mye høyere rating. Derfor var et sluttresultat på 3,5 poeng et fint resultat, selv om han endte et stykke fra toppen.

Fantastisk 2. plass i laglyn!

I laglyn med tidshandicap deltok 54 lag. Her hoppet Patrick inn selv om han ikke deltok i selve NM, og dermed fikk klubben et super-juniorlag bestående av Viktor, Patrick og Dag Einar. Både Patrick og Dag Einar er med sine forholdsvis lave ratingtall kombinert med god spillestyrke gull verd for et slikt lag - dette førte til at laget spilte de fleste av kampene sine med 8-9 minutter til disposisjon mot motstandernes 1 til 2 minutter. Kombinert med godt spill av alle, ga tidsfordelen solid uttelling: Først kvalifiserte laget seg til finalen ved å vinne sin forgruppe, og i finalen endte laget på en fantastisk 2. plass! Laget var til og med svært nær ved å vinne mesterskapet, og det var det eneste som slo vinnerlaget "Bulgarian Lions".

Lenke til reportasjen som ble sendt til Varingen (og tatt inn omtrent uendret).

Barnegruppen: Dag Einar suveren i vår! 13.06.2011

Dag Einar Bjørkevoll Nord9. juni var siste dag før sommeren i barnegruppen, og som vanlig var det avslutning med premieutdelinger, konkurranser, leker og kakespising. Dag Einar har spilt overbevisende i vår, og han holdt koken gjennom hele sesongen. I vårmesterskapet vant han 11 av 11 mulige kamper, og fikk dermed også første napp i en nyoppsatt vandrepokal som må vinnes 3 ganger for at man skal kunne få den til odel og eie. Bak Dag Einar var det jevnere, her fulgte John-Elijah med 9 poeng, Thomas H. med 8 og Eirik og Thomas C. med 6 poeng. Bak disse var det svært jevnt mellom Adam, Jarand, Anders, Magnus, Aksel og Gard.

I lynsjakkturneringen forrige uke vant Dag Einar med 9 av 9 mulige. John-Elijah har fortsatt fremgangen og kom på 2. plass her også med 7 poeng, mens Thomas H. og Jarand delte 3.plassen med 6 poeng. Så fulgte Eirik, Thomas C, Anders, Magnus, Adam og Gard.

Ha en fin sommer, vi møtes igjen rundt 1. september!

Siste kveld før sommeren, med årsmøte og vår-lynsjakk 07.06.2011

7. juni var siste klubbkveld før sommeren. Det startet med et kort årsmøte, se referat.

Deretter var det vårmesterskap i lynsjakk. Svein Arne har stort sett vunnet de fleste lynsjakkpartiene han har spilt i vår, og med 9 poeng av 9 mulige tok han en klar seier denne gangen også. Viktor hadde også en god dag og kom på en solid annenplass - med tap bare mot Svein Arne. Bak disse to var det jevnere, og på de neste plassene fulgte Patrick, Henrik, Arild, Dag Einar, Aage, Christopher og John-Elijah. Med sine 8 poeng vant Viktor også ungdomsklassen.

God sommer og vel møtt til høsten!

7. juni: Kort årsmøte og lynsjakkturnering 25.05.2011

7. juni blir siste klubbkveld før sommerferien. Vi starter med et kort årsmøte, og deretter avslutter vi sesongen med en "vår-lynsjakkturnering".

Vel møtt!

Sluttresultat i Østlandsserien: 2. plass til Nittedal! 09.04.2011

Med en utmerket avslutning på årets serie med 3 strake seiere, var det en brukbar sjanse for at Nittedal ville vinne gruppen og rykke opp. Sjansen var absolutt til stede helt til siste runde, som vi altså vant 3 - 1. Men SK 1911s 2. lag var enda sterkere: De avsluttet med 4 seiere på rad, og vant siste kamp med overbevisende 4 - 0 mot Moss. Dermed vant de serien med 5 seiere og 2 uavgjorte kamper, mens Nittedal tok en klar 2. plass. Et flott resultat, og Nittedals nest beste prestasjon i lagsjakken gjennom tidene! Nittedal stilte med litt forskjellig mannskap på de forskjellige kampene, og følgende spillere var med på laget: Erik Parr, Sergej Salimdzanov, Magnus Digernes, Svein Arne Thrana, Arild Øksnevad, Henrik Aas, Hugo Parr, Viktor Weidemann Mathisen og Patrick Elphinstone.

Sluttresultatet finnes her (klikk på 2. divisjon avdeling B).

Viktor klubbmester i 2010! 15.03.2011

Viktor Weidemann Mathisen, klubbmester 2010Diverse partier i fjorårets klubbmesterskap hadde blitt utsatt av forskjellige grunner, men nå er det endelig ferdigspilt. Det ble en særdeles jevn turnering, der to spillere endte på 7,5 poeng av 9 mulige, en på 7 og en på 6,5 poeng.

Det var Viktor og Arild som fikk beste poengsum, og dermed måtte disse to spille stikkamp om klubbmestertittelen. Her var stillingen helt jevn til begge begynte å få alvorlig tidsnød, og til slutt tapte Arild på tid da Viktor hadde 36 sekunder igjen på klokken. Viktor hadde i tillegg en avgjørende fordel i sluttstillingen.

På tredje plass, og altså et halvt poeng bak Viktor og Arild fulgte Henrik, et halvt poeng foran Svein Arne. På de neste plassene fulgte Aage, Patrick og Hallvard. Viktor ble med dette klubbens yngste mester gjennom tidene!

7. og siste runde av Østlandsserien: Hjemmeseier mot Kongsvinger 15.03.2011

Klubben hadde en solid avslutning på årets serie, med tre seire på rad. Den siste kom på hjemmebane mot Kongsvinger sist søndag.

Sergej tapte forholdsvis raskt på 1. bord, men en stund etter vant Hugo på 4. Så fulgte Svein Arne opp med seier på 3. bord, og endelig avsluttet Magnus med å vinne på 2. bord. Altså 3 - 1 til Nittedal, noe som innebærer en plassering helt i toppen. Avhengig av hvordan det går med de andre lagene, kan dette være godt nok til å vinne årets serie og rykke opp til 1. divisjon. Det ville i så fall være første gang i klubbens historie! Vi venter med spenning på resultatene fra de andre kampene i gruppen.

6. runde i Østlandsserien: Borteseier mot Follo 1 13.03.2011

Vi fortsetter å ligge godt an i serien. Lørdag 12. mars spilte vi årets nest siste kamp, bortekamp mot Follo 1.

På 1. bord spilte Sergej et av sine "briste eller bære"-partier, og det gikk dessverre nokså raskt nedenom. Så vant Henrik på 3. bord etter han fikk en dobbelttrusel med offisersgevinst eller matt. På 4. bord slet Viktor i første del av partiet, men etterhvert vant han flere og flere bønder og endte opp med et greit vunnet sluttspill med springer og diverse bønder mot tårn. Da dette partiet var avgjort og Nittedal altså ledet 2 - 1, sikret Arild på 2. bord lagseieren med et remistilbud i et sluttspill der han hadde en bonde over og fordelaktig stilling. Dermed ble det seier 2,5 - 1,5 - et flott resultat mot et lag som hadde en gjennomsnittsrating som var 50 poeng høyere enn vår.

5. runde i Østlandsserien: Hjemmeseier mot Nordstrand 5 13.02.2011

Klubben fortsetter med gode resultater på hjemmebane, og denne gangen ble det 3-1-seier mot Nordstrand 5.

Magnus vant raskt på 2. bord, etter at motstanderen bukket tårn. På 1. bord hadde Sergej lenge en jevn stilling, men han rodde seieren fint i land. Viktor vant kvalitet på 3. bord, og utnyttet overtaket til å sikre en solid seier. På 4. bord mistet Patrick først en bonde, så en til, og det var nok til at motstanderen tok hjem seieren. Men en 3-1-seier var flott!

4. runde i Østlandsserien: Knepent tap mot SOSS 2 16.01.2011

Helgens andre kamp gikk mot SOSS 2, på bortebane i Bærum. SOSS stilte med et svært sterkt lag, med et ratinggjennomsnitt på 1893. Faktisk er samtlige av disse 4 spillerne meldt opp til å spille i årets eliteserie (Chess Attack-serien), der førstelaget deres spiller - i tilfelle det skulle bli frafall blant toppspillerne. Utgangspunktet var derfor vanskelig, men det var likevel svært nær at vi vant matchen - eller i hvert fall fikk uavgjort: Erik vant forholdsvis raskt med godt spill på 1. bord, og Hugo bukket en løper og tapte på 4. På 2. og 3. bord ble henholdsvis Sergej og Arild sittende opp imot de maksimalt 6 timene. Arild lå an til å vinne med en bonde over i tårnsluttspill, men overså en finesse som gjorde at han måtte kjempe for å beholde remisen. Det klarte han imidlertid. Sergej hadde et spennende og langvarig parti med en dronning og noen bønder på begge sider. Med en bonde under kunne han antagelig holdt remis ved å sjakke kontinuerlig, men på slutten - og med få minutter igjen på klokken - var han i modigste laget og overså et mattangrep. Dermed ble det dessverre et knepent tap 1,5 - 2,5; litt "stang ut" i forhold til hva det lå an til.

3. runde i Østlandsserien: Uavgjort borte mot SK 1911 2 16.01.2011

To runder av Østlandsserien ble avviklet helgen 15. - 16. januar. Den første av disse gikk borte mot SK 1911s 2.lag, og her skjedde det uvanlige at samtlige svartspillere vant. Vårt lag besto av henholdsvis Sergej, Svein Arne, Henrik og Viktor (fra 1. til 4. bord), og det var altså Svein Arne og Viktor som ordnet poengene våre. Et godt resultat mot en motstander som hadde en gjennomsnittsrating på nesten 80 høyere enn vår!

Barnesjakken starter etter juleferien torsdag 13. januar 09.01.2011

Gamle og nye spillere i alderen ca. 2. - 7. klasse er velkomne! Ta gjerne med en kamerat som er interessert! Vi holder til i formingsrommet på Nittedal ungdomsskole: Inn hovedinngangen, inn korridoren til høyre og siste rom på høyre hånd.

Som tidligere spiller vi på torsdager, kl. 18:00 - 20:00.

Vel møtt!

For nærmere opplysninger, se lenken Sjakk for unge.

2011-sesongen starter tirsdag 11. januar 09.01.2011

Sjakklubben starter opp igjen etter juleferien tirsdag 11. januar. Gamle og nye spillere på alle nivåer er velkomne! Møt opp en tirsdag kveld og se om dette er noe for deg!

Ansvarlig for nettsidene: Arild Øksnevad.