Nyheter 2009


Avslutning av sjakkåret 2009 med klubbmesterskap i lynsjakk 16.12.2009

Svein Arne ThranaSvein Arne tok en suveren seier da høstsesongen ble avsluttet med klubbmesterskap i lynsjakk i går. 10 spillere var med, og med 8,5 poeng av 9 mulige var Svein Arne i en egen klasse. Etter ham var det til gjengjeld svært jevnt. På 2. plass med 6,5 poeng kom Viktor, som nå ikke står noe tilbake for de voksne spillerne. Tredjeplassen ble delt mellom Arild og Henrik på 6 poeng, halvpoenget foran Sergej. Viktor ble naturlig nok samtidig vinner av ungdomsklassen, foran Patrick og Hallvard.

Nå er det juleferie, og klubben starter opp igjen 5. januar.

Barnegruppen: Delt seier i høstturneringen 12.12.2009

Med Viktor Weidemann Mathisen ute av bildet (fordi han nå er for gammel) var det duket for en jevnere kamp om klubbmesterskapet enn på lange tider - Viktor klarte kunststykket å vinne samtlige turneringer fra og med våren 2005 til og med våren 2009. (3 av dem delte han riktignok med Erlend Stokke.) Og det ble veldig jevnt; mesterskapet var ikke avgjort før i siste runde mellom Christopher Jonhaugen Scholz og Dag Einar Bjørkevoll Nord. Før denne ledet Christopher turneringen med 14 strake seiere, mens Dag Einar hadde ett tap. I og med at Dag Einar klarte å slå Christopher i en langvarig og spennende kamp, ble det delt seier. Hakk i hæl fulgte Vemund Midtsunstad Vestby med 13 poeng, deretter John-Elijah Bussinger med 11 og Thomas Hartvig og Kristian R. Helberg, begge med 10. På de neste plassene kom Herman Mørkved Blom, Ole Bastian Løchen, Eirik Løndal Skotte, Johan Jacob, Jarand Byrkjeland, Gideon Jacob, William Jarbeaux og Kristoffer R. Helberg.

I forrige uke ble høstens lynsjakkturnering arrangert, og denne ble vunnet av Dag Einar med 9 poeng av 9 mulige foran Thomas og Vemund med 7. Deretter fulgte John-Elijah, Ole Bastian, Eirik, William, Jarand, Johan og Ashish.

2. runde i Østlandsserien: Utklassingsseier på hjemmebane! 06.12.2009

I dag hadde vi hjemmekamp mot 3. laget til Sjakklubben av 1911. Det er samme klubb som vi tapte så stygt for i siste runde i serien i vår, men de brukte andre spillere denne gangen. Erik vant på 1. bord, Sergej vant på 2. bord, Magnus vant på 3. bord og Hugo spilte remis på 4. bord, etter å ha stått best. Gratulerer! Tre av våre spillere hadde røde skjorter eller rød genser for anledningen, så Hugos teori om at denne klesfargen hjelper ble i hvert fall ikke svekket.

Sterk innsats i NM for ungdom 05.12.2009

Viktor Weidemann Mathisen og Dag Einar Bjørkevoll Nord var klubbens representanter i NM for ungdom, som i år ble arrangert i Trondheim 20. - 22. november. Begge ble som kjent Akershusmestere tidligere i høst, men i NM er det adskillig tøffere motstand.

Viktor var denne gangen i samme klasse som ett år eldre spillere, og det reduserte betydelig sjansen for en topplassering. Men med 4,5 av 7 poeng gjorde han en kjempegod innsats, og endte på 13. plass av 55. De to tapene kom mot de sterke spillerne Gregor Taube (1848), som endte på 2. plass, og Tor Botheim (1843). Mot Tor Botheim hadde han ved en anledning en klar gevinstsjanse.

I klasse 10 år hadde Dag Einar også solid motstand. I første runde tapte han mot Sebastian Mihajlov (1510), som endte opp med å bli Norgesmester. Men deretter tok han tre strake seiere, og var oppe og snuste på ledelsen. Så gikk det dårligere i de tre siste rundene, det ble dessverre ikke noen flere poeng. Men uansett ble det en helt hederlig 21. plass - og med bedre kvalitet enn 8 av spillerne som kom høyere opp på tabellen. Samtlige spillere som Dag Einar tapte mot, hadde for øvrig høyere rating.

1. runde i Østlandsserien: Uavgjort borte mot Caïssa 11.11.2009

Nittedal stiller for første gang på mange år i 2. divisjon, etter at vi vant gruppen og rykket opp i forrige sesong. Det blir antagelig bare tøffe kamper mot gjennomgående sterkere motstandere, men samtidig liker mange av våre folk best å møte spillere med høyere rating. Bortekamp mot Caïssa i Sandefjord var i utgangspunktet ikke så greit, det hjelper ikke noe særlig på spillestyrken å ha sittet to timer i bil før kampen. Videre hadde motstanderne en betydelig høyere gjennomsnittsrating (1761) enn oss, selv om vi stilte med temmelig habile spillere.

Etter nærmere 4 timers spill var stillingen fremdeles nokså jevn på alle brettene. Sergej på første bord hadde et kjempeangrep mot Carl Erik Horda, og kunne fått inn en mattkombinasjon - men han tapte dessverre. På 2. bord sto Svein Arne heller nestbest mot Timmie Nygaard, men kjempet seg ut av en vrien stilling og vant. På 3. bord slet Arild i en jevn kamp mot Pål Farmen i nesten 6 timer. I et tårnsluttspill med en bonde under som burde endt med remis, gjorde han en feil i tidsnøden (med under 2 minutter igjen på resten av partiet) som kostet halvpoenget. Hugo hadde lenge en vanskelig stilling mot Morten Sundby på 4. bord, men fikk overtaket og avsluttet med en pen kombinasjon som vant dronningen og partiet.

Vi var altså svært nær en seier, men tross alt var 2 - 2 et veldig bra resultat mot en (i hvert fall på papiret) sterkere klubb.

2 gull og 2 bronse til Nittedal i Akershusmesterskapet i sjakk! 25.10.2009

Akershusmesterene Dag Einar og ViktorFire spillere fra Nittedal var med da det individuelle Akershusmesterskapet i sjakk for barn og ungdom ble arrangert sist helg i Bærum, og resultatet ble to gull og to bronse!

Viktor Akershusmester for femte år på rad!
Viktor Weidemann Mathisen har vært suveren i årsklasse f. 1996 i Akershus de siste årene, og innfridde i år igjen. Bortsett fra en strategisk remis mot Sherington Amarapala fra Strømmen (som vant årsklasse 1997) vant han alle kampene, og endte dermed et helpoeng foran nestemann.  Han spilte svært solid gjennom hele mesterskapet, og var egentlig aldri truet. På 2. og 3. plass kom henholdsvis Bibek Liu og Asbjørn Lerø Kongsnes, begge fra Strømmen.

Dag Einar Akershusmester for tredje år på rad!

Dag Einar Bjørkevoll Nord gjentok også bedriften fra de siste to årene, og ble beste 10-åring. Han tapte riktignok ett parti mot 11-åringen Daniel Hauge, som vant årsklassen over, men det var etter at han to ganger hadde avslått Daniels tilbud om poengdeling. Dag Einar sto litt bedre og regnet med å vinne, men kom dessverre i tidsnød og tapte på det.

I samme klasse som Dag Einar spilte John-Elijah Bussinger også veldig godt, dette var hans klart beste turnering til nå. Han endte på 4 poeng av 6, noe som ga en utmerket bronsemedalje. Spillemessig har John-Elijah har hatt en svært sterk fremgang det siste året. På 2. plass kom Vegar Holter fra Hølen - på samme poengsum som John-Elijah, men såvidt foran på kvalitet.

I yngste klasse (9 år og yngre) slo Eirik Løndal Skotte til med 4 seire av 6 mulige, noe som ga en glimrende 3. plass blant de 11 deltagerne. Eirik er ikke mer enn 8 år, og møtte flere spillere som var et år eldre. På dette alderstrinnet teller ett års erfaring mye, så dette var kjempebra! Eirik er en veldig lovende ung spiller, som foreløpig spiller i raskeste laget. Han vil gjøre det enda bedre når han venner seg til å bruke litt mer tid før han flytter. I denne klassen kom Odd Aarstad Solum fra Strømmen og Eirik Egge fra Bærum på henholdsvis 1. og 2. plass.

Viktor og Dag Einar til Norgesmesterskapet i november

Viktor og Dag Einar kvalifiserte seg med dette til å representere Akershus i årets individuelle Norgesmesterskap for ungdom. I dagene 20. - 22. november vil de befinne seg i Trondheim for å kjempe mot landets beste spillere. Lykke til!

Høstturneringen starter 6. oktober 27.09.2009

Høstturneringen starter 6. oktober, med 30 minutters partier og 1 runde pr. kveld.

Bli med!

Barnesjakklubben starter høstsesongen torsdag 3. september 26.08.2009

Sjakklubbens barneavdeling starter i høst torsdag 3. september - kl. 18:00 på Nittedal ungdomsskole.
Alle nittedøler i 2. - 7. klasse er velkomne, fra nybegynnere til dem som har spilt en god stund!
For nærmere opplysninger om spillested etc. klikk på lenken "Sjakk for unge" til venstre!

Høstsesongen har startet 26.08.2009

Nittedal Sjakklubb har startet opp etter sommeren. Vi har plass til flere spillere på alle nivåer, så møt opp på Nittedal ungdomsskole tirsdager kl. 19:00 hvis du er interessert!

Se nærmere detaljer under  lenken "Klubbinformasjon" til venstre.

Viktor på 7. plass i NM! 04.08.2009

Viktor Weidemann Mathisen sto for en ny, kjempesterk prestasjon da han ble nr. 7 i Lilleputtklassen i Norgesmesterskapet, som i år ble arrangert i Bergen. I denne klassen deltok 44 spillere, hvorav mange veldig gode. De aller beste i klassen hadde rating opp mot 1800, og Viktors motstandere hadde et ratinggjennomsnitt på 1222. Etter 4 runder var Viktor helt oppe i teten med 3 poeng, og han fulgte godt opp med 3 poeng på de 5 siste. Og med 6 poeng av 9 mulige kommer antagelig Viktor på over 1300 Elo neste gang de norske ratinglistene publiseres. Veldig sterkt av en 13-åring!

Alle de andre nittedalsspillerne gjorde en grei innsats uten at de helt nådde opp. Svein Arne Thrana hadde en veldig god start med først to seire og deretter to remiser, og lå dermed helt oppe i toppen. Så fulgte en dårligere periode, og han endte på 5 poeng av 9 - noe som ga en hederlig 21. plass. I samme klasse hadde Arild Øksnevad en elendig start med bare 1 poeng på de 4 første rundene. Deretter tok det seg godt opp, og han avsluttet på 4 poeng og 47. plass i klassen som totalt besto av 71 spillere.

I Miniputtklassen spilte Dag Einar Bjørkevoll Nord en rekke gode, jevne kamper der utfallet godt kunne gått begge veier. Han scoret jevnt med poeng, og med 4 poeng av 9 endte han opp på en grei 29. plass, litt under middels. Han spiller godt nok til å kunne gjøre det enda bedre, men er tross alt ennå ikke fylt 10 år og mangler litt rutine. Dette betyr også at Dag Einar har enda et år igjen som Miniputt, og det blir spennende å se hva han kan klare neste år!

I årets NM i lynsjakk klarte ingen fra Nittedal å kvalifisere seg til finalen, selv om det var nære på for Arild. Og i lag-lyn var laget (bestående av Svein Arne, Arild og Viktor) ikke i nærheten av noen finaleplassering, selv om vi vant omtrent halvparten av de 11 kampene.

4 spillere med i NM 28.06.2009

Årets Norgesmesterskap arrangeres i Bergen i dagene 4. - 12. juli. Fra Nittedal deltar Svein Arne Thrana og Arild Øksnevad i klasse 2 (rating 1500 - 1749), Viktor Weidemann Mathisen i klasse Lilleputt (13 år og yngre) og Dag Einar Bjørkevoll Nord i klasse Miniputt (11 år og yngre). Viktor er nå eldst i sin klasse, mens Dag Einar må finne seg i å møte motstandere som er et år eldre.

Lenke til Sjakk-NM finnes under "Sjakk-lenker". Lykke til til alle sammen!

Barnegruppen: Viktor vinner av vårturneringen 04.06.2009

Vårturneringen har gått over mange uker, og aller siste parti ble spilt 28. mai. Viktor Weidemann Mathisen var ikke til å true, han vant med 13 poeng av 13 mulige. Men bak ham var det likevel veldig tett: Erlend Stokke tapte bare for Viktor, og endte dermed på 2. plass med 12 poeng, og hakk i hæl fulgte Christopher Jonhaugen Scholz med 12 og Dag Einar Bjørkevoll Nord med 11 poeng. Videre fulgte John Elijah Bussinger, Thomas Hartvig, Vemund Midtsunstad Vestby, Eirik Løndal Skotte, Ole Bastian Løchen, Jesper Vistung og Kristian Aarstad.

I forrige uke ble vårens lynsjakkturnering arrangert, og denne ble vunnet av Viktor med 7 poeng foran Dag Einar med 6 og Vemund med 5. Deretter fulgte Thomas, Eirik, Christopher, Ole Bastian og Jesper.

Snart sommerferie 03.06.2009

Siste klubbkveld før sommerferien er tirsdag 9. juni.

Barnegruppen har avslutning med premieutdeling, forskjellige konkurranser etc. og kakespising torsdag 4. juni.

God sommer, og vel møtt igjen til høsten!

Svein Arne suveren vinner av vårturneringen 2009 03.06.2009

Svein Arne tok en overlegen seier i klubbens vårturnering, med 6 poeng av 7 mulige. Bak ham var det svært jevnt, med Viktor og Arild på delt 2. plass med 4 poeng og på 4. plass Rune med 3,5. Og hele 3 spillere hadde 3 poeng.

Med den utmerkede 2.plassen ble Viktor i tillegg vinner av ungdomsgruppen.

Sørli skole på 12. plass i Norgesmesterskapet 06.05.2009

Sørli skole ble Akershusmester i sjakk for skolelag i mars, og var dermed kvalifisert for å representere fylket i årets NM. Norgesmesterskapet ble imidlertid arrangert i Alta i år, og dermed ble det såpass tungvint og dyrt å delta at det var uklart om laget skulle bli med. Men med solid økonomisk støtte både fra Akershus krets og Nittedal Sjakklubbs Ungdom ble det likevel langtur. Og spillerne hadde ikke noe imot et par dager ekstra med skolefri!

Turen ble en kald fornøyelse. Vi reiste fra Gardermoen i bortimot 15 plussgrader, og landet i noe bortimot snøstorm og diverse minusgrader. Mange veier rundt Alta var stengt på grunn av værforholdene. Men været medførte ikke spesielle problemer bortsett fra at det var nokså kjølig å trekke luft mellom rundene. Den medbragte fotballen ble ikke mye brukt.

Sørlis lag besto av Viktor Weidemann Mathisen, Hallvard Andersson, Christopher Jonhaugen Scholz og Ruben Færø Johnsen. Laget fikk en kjempestart med 4-0-seier mot Steinkjer. Men det viste seg at denne seieren antagelig bare var en ulempe, fordi vi dermed møtte 3 svært sterke lag på rad - og tapte mot alle. Vi var imidlertid langt fra sjanseløse, og hadde faktisk bronsevinnerne Kringsjå skole nede for telling. Men det ble dessverre litt "stang ut" i mange av kampene, og til slutt havnet vi på en 12. plass - noe som var litt nedtur i forhold til den glimrende 6.plassen laget tok i fjor.

Som vanlig var det lagene fra Oslo som dominerte mesterskapet ved å besette 4 av de 5 øverste plassene. Men i år snek et lag fra Tromsø seg inn på 2. plass. Dette laget besto faktisk av 4 søsken; familien Machlik. Norgesmester ble Korsvoll skole fra Oslo som gjentok fjorårets prestasjon med en uavgjort kamp og bare seiere for øvrig. Korsvoll tok dermed sin 5. NM-tittel på rad! Både Korsvoll-spillerne og bronsevinnerne Kjelsås hører hjemme i Schakklubben av 1911, som er landets klart beste barne- og ungdomssjakklubb med over 500 (!) medlemmer.

Viktor Weidemann Mathisen sto for en kjempeprestasjon! Han satt på lagets 1. bord, og møtte dermed den beste spilleren på alle motstanderlagene. Viktor vant 4 kamper, spilte to remiser og tapte ingen. Med 5 av 6 poeng var han dermed svært nær ved å vinne premien som beste 1.bordsspiller. Ingen andre 1.bordsspillere hadde høyere score, men Korsvolls spiller gikk foran fordi laget hans plasserte seg bedre. Alle de andre på Sørli-laget gjorde også en hederlig innsats, spesielt tatt i betraktning av at et par av dem har spilt svært lite sjakk i den siste tiden.

Sørli skole Akershusmester igjen! 03.04.2009

Sørli skole, Akershusmester 2009Årets Akershusmesterskap i sjakk for skolelag ble arrangert på Sørum 21. mars, og Sørli skole gjentok suksessen fra i fjor! Sørlis lag besto av Viktor Weidemann Mathisen, Hallvard Andersson, Christopher Jonhaugen Scholz og Ruben Færø Johnsen. Dette er de samme 4 spillerne som vant i fjor, og laget ble nok regnet som favoritt. Men Ruben hadde egentlig lagt sjakkbrikkene på hyllen, og Hallvard har også spilt svært lite det siste året – så lagets styrke var nokså usikker.

Mesterskapet startet med en solid seier mot et av de antatt beste lagene, Åsenhagen fra Skedsmo. Men så ble det en uavgjort kamp mot Jong skole fra Asker, som hadde vunnet sin første kamp 4 - 0. Dermed var det ganske åpent, og Sørli var prisgitt hvor sterkt Jong spilte i de kommende kampene. Men i og med at Jong fortsatte med et par uavgjorte kamper mens Sørli vant alle sine, var saken klar. Sørli vant med 11 lagpoeng av 12 mulige foran Åsenhagen med 9 og Jong med 8. Sørli viderefører dermed Nittedals gode resultatrekke i Akershusmesterskapet, og beviser at det stadig er mange gode, unge sjakkspillere i kommunen: I løpet av de 11 siste årene har gullet gått til Nittedal 8 ganger – 5 til Rotnes og 3 til Sørli!

Viktor ble beste 1. bordspiller med hele 5,5 poeng av 6 mulige. Dette er svært sterkt, men Viktor er da også i norgestoppen på sitt alderstrinn. Christopher klarte også glimrende 5,5 poeng på 3. bord. Både Hallvard på 2. bord og Ruben på 4. hadde også fin score, selv om et par spillere fra andre skoler scoret enda bedre. Dette viser at de har mye inne, i og med at de har vært svært lite aktive i den siste tiden.

Siste runde i Østlandsserien: Nittedal vant gruppen, og rykker opp i 2. divisjon! 17.03.2009

Siste runde i årets Østlandsserie ble spilt søndag 15. mars. Før kampen hadde vi en klar ledelse på alle andre lag, og med minst 1,5 poeng ville vi garantert vinne årets serie.

Nå ble det en god del mer spennende enn vi satte pris på: Vi møtte et SK 1911-lag som måtte gjøre det godt for å unngå nedrykk, og de gjorde også en sterk innsats! Først tapte Sergej på 1. bord mot Aleksander Omtvedt. Patrick på 4. bord lå under med en kvalitet, men var likevel med i spillet - men tapte til slutt mot Eirik Garnås. På 3. bord lå Hugo lenge under med en bonde mot Henrik Gaudernack, men kjempet bra og klarte remis. Og på 2. bord spilte Magnus et langt og spennende parti, men måtte gi tapt mot Aksel Heramb etter 5 timer. Dermed ble resultatet et katastrofalt tap med et halvt poeng mot tre og et halvt, og i opprykkskampen var vi dermed prisgitt Askers innsats i siste kamp.

Asker vant 3 - 1, og endte med dette på nøyktig samme poengsum som oss. Nittedal rykker likevel opp til 2. divisjon neste år, fordi vi hadde vunnet det innbyrdes oppgjøret. Gratulerer til alle som har spilt i årets serie - Erik, Sergej, Magnus, Svein Arne, Bjørn, Arild, Hugo, Aage, Patrick og Viktor!

Østlandsserien: Kjempeseier hjemme mot Nordstrand 17.02.2009

Søndag 15. februar hadde vi hjemmekamp mot Nordstrand, og vant med utklassingssifrene 4 - 0! Kampen var imidlertid mye jevnere enn dette resultatet tyder på; etter tre timers spill var det fremdeles omtrent helt jevnt på alle bordene. Først vant Svein Arne på 2. bord over Olav Øye i et parti som så nokså remisaktig ut til siste slutt. Så vant Hugo på 4. bord Lars Kvelis dronning, i en stilling der han egentlig sto dårlig. På første bord vant Erik over Per Aanonsen i et veldig spennende parti med gode sjanser til begge parter. Og til slutt - etter nærmere 5 timer - kjempet Arild på 3. bord seg til seier over Øyvind Carstensen i et jevnt parti der han lenge hadde måttet forsvare seg. Foran seriens siste runde leder Nittedal gruppen klart, og med et gunstig utfall i de andre lagkampene som ble spilt 15. februar kan klubben allerede være kvalifisert for å spille i 2.divisjon neste år!

3. runde i Østlandsserien: Uavgjort mot OSS 4 18.01.2009

3. runde i årets serie var bortekamp mot et ungt, men svært lovende OSS 4.lag. På 1. bord vant Sergej et godt og spennende angrepsparti mot Jathavan Suntharalingam. Arild spilte et svært jevnt parti mot Jo Kristian Løberg fra sjakklinjen på NTG, men et unøyaktig trekk i tidsnød omgjorde en god stilling til tap. På 3. bord vant Hugo et langvarig parti mot unge Jarani Suntharalingam, mens Patrick fikk et kraftig angrep mot seg og tapte mot Martin Brodshaug på 4. bord.

2009-sesongen starter tirsdag 13. januar 09.01.2009

Sjakklubben starter opp igjen etter juleferien 13. januar. Gamle og nye spillere på alle nivåer er velkomne! Møt opp en tirsdag kveld og se om dette er noe for deg!Barnesjakken starter etter juleferien 15. januar 06.01.2009

Gamle og nye spillere i alderen ca. 2. - 7. klasse er velkomne! Ta gjerne med en kamerat som er interessert! Vi holder til i formingsrommet på Nittedal ungdomsskole: Inn hovedinngangen, inn korridoren til høyre og siste rom på venstre hånd.
Som i høst spiller vi på torsdager kl. 18:00 - 20:00.
Vel møtt!
For nærmere opplysninger, se lenken Sjakk for barn og ungdom.Ansvarlig for nettsidene: Arild Øksnevad.