Sjakkspalten i Varingen 20. april 2007Erik demonstrerer avlednings-offer

Eldste sønn, Erik Parr, har fremdeles Nittedals høyeste sjakk-rating, men har spilt lite turneringssjakk de siste årene. Til gjengjeld spiller han mye på Internett, der det alltid er motstand å finne.
Et avledningsoffer er et offer av en sjakkbrikke for å friste/lure/tvinge motstanderen bort fra forsvaret av et helt vesentlig punkt. I diagrammet ser det ganske jevnt ut. Erik har klart å få en bonde helt fram til g2, men hvit har nå både løperen, tårnet og kongen rettet inn mot dette feltet. Erik har bare springer og tårn til å forsvare den, så hvit truer rett og slett med å ta bonden. Hvordan skal Erik komme videre?


1. Tf7-a7!! Erik setter tårnet sitt i slag. Men hvit kan ikke ta det, for da går g-bonden inn til g1, forvandles til dronning, og setter matt i samme slengen! Altså et avledningsoffer, som hvit ikke tåler å ta imot. Hvit svarer derfor ....Ta1-g1. Hvit blokkerer bonden, men nå får Erik inn avledningsoffer nr. 2: 2. Ta7-a2!! Nå er det det andre hvite tårnet som kan slå, men da går Eriks springer til f3 med en vakker sjakkmatt! Og det stakkars hvite tårnet kan ikke flytte seg til noe annet sted som samtidig dekker f3. Så hvit må bite i det sure eplet og gi tårnet sitt for Eriks springer: ...Tg1xg2.   3.Tg8xg2+  Tf2xg2   4. Sh4xg2  Lh3xg2 og Erik vant sluttspillet med sitt sterke tårn mot hvits løper.

Hugo Parr
Epost: famparr@online.no hvis du har kommentarer.
Prøv også hjemmesiden til Nittedal Sjakklubb, http://www.nittedalsjakk.priv.no/